Sulitjelma historielag

Nettbibliotek

 

Tilbake
Utskriftversjon

HOVEDSIDEN NETTBIBLIOTEK "FRA SULITJELMA"

 

Fra Sulitjelma

Av kaldskap. Johannes Aanderaa (prest i Sulitjelma 1915-1921)

Trykket i "Tromsø stifts årbok" 1917
Digitalisert av Kjell L. Olsen

       For ca. 60 -70 år siden, fortælles der, stod der en fremsynt fjeldfinn på Sulitjelmatoppen og så utover Sulitjelmadalen. Dypt nede mellem fjeldene lå Langvandet, omgit av lyse, grønne bjerkelier med enkelte mørke furu- og granholt indimellem. Dernede i liene med det saftige græs og den frodige skog hadde han i mange år hat som en fast station. Der var et ypperlig beite for renen, og der var nok av fisk i elvene og av rype opover i skogen. Og der hersket han omtrent alene.
       Men mens han står der og ser utover sit kongerike, går der en sælsom fornemmelse gjennem ham, han blir synsk og ser ind i fremtiden: Opover Langvandet kommer store båter fossende uten årer og seil. Skogen blir borte, og store hus reiser sig indover langs vandet. Der hvor før renflokkene hadde sine stier, der vrimler det av mennesker. De graver sig ind i fjeldene og henter frem et kostbart metal. Alt blir forandret, og der hersker travlhet og velstand. Der bygges også en kirke, men da spiret blir reist på denne, er alt på sit høieste. Fra da av begynder det at gå tilbake.
       Slik gjengir folk, med forskjellige variationer, det syn ind i fremtiden som en fjeldfinn skulde ha hat, længe før kobberforekomstene her blev opdaget. Dengang var Sulitjelma som et bortgjemt skjønt fjeldeventyr med livlig vegetation og med kraftig skog som lunet mot vind og veir.
       Før grubedriften begyndte for over 30 år siden bodde her 4 gårdbrukere, som hadde ryddet sig pladser ved vandet, og som transporterte det de måtte ha fra bygden 4 mil, dels i båt over vandene, og dels på sin egen ryg. "Men dengang var vi tilfreds og syntes vi hadde det godt," sa en av disse gamle, som nylig er død, til mig.
       Nu er Sulitjelma et av Norges største bergverksanlæg med over 3000 indbyggere. Den gamle naturidyl er borte. Skogen og vegetationen er her ved øvre enden av Langvandet helt ødelagt av svovlrøken fra smeltehytten, og selv langt opover fjeldsiderne og nedgjennem dalføret er den delvis lammet og forkrøblet.
       Men Sulitjelma har endnu noget av eventyret ved sig, om end på en anden måte, nemlig slik som det kan forekomme når der inde i en avsidesliggende fjelddal, langt fra de almindelige færdselsveie, utvikler sig en moderne, stort anlagt industribedrift. Her møtes den tekniske genialitets imponerende skaperverker med den enkle, mægtige og ensomme natur. Indover fjeldet surrer malmkjibberne på linbaner frem og tilbake fra de længst borte liggende grubefelter. Elektriske lokomotiver med lange vognrækker etter sig suser med dumpe drøn en halv mil indigjennem fjeldet. De store betonbygninger, smeltehytten med flammeovnene, villabebyggelsen, dampbåtene og jernbanetoget - altsammen virker som noget fremmed der er flyttet ind her i den store stilhet mellem de høie blå fjeld, og man har en underlig følelse av at være fjernt fra den larmende verden og dog midt oppe i den.
       På samme måte virker også folkelivet. Fjeldfinnene fra Kvikjok på den anden side av grænsen, som om sommeren fremdeles holder til oppe på fjeldet med sine renflokke, færdes hernede i sine traditionelle finnedragter og læser gjerne dagens krigstelegrammer. Rundt om på arbeidspladsene møter man ved siden av folk som stammer nede fra bygdene, og lapper rundt fra fjordene, tilreisende fra det hele land, og desuten svensker, finlændere, dansker og tyskere.
       Og det åndelige miliø har da også et tilsvarende mangeartet præg, fra den gamle tro at særlig lapper og finner kan sætte ondt på folk eller "gjøre åt" og at presten må ha lært at mane bort spøkelser til de moderne arbeideres tro på at naturvidenskapen skal løse alle gåder, fra bondeblodets vedhængen ved det overleverte og traditionsbårne til de omflakkende arbeideres fanivoldske rabulisme eller anlægsarbeidernes temmelig uklare egteskapsbegreper, fra mørk og forskræmt religiøsitet til den spotske avvisning av alt som har med religion at gjøre. I politisk henseende har naturligvis socialdemokratiet i det store og hele erobret arbeiderklassen, men indenfor partiet reagerer dog de forskjellige folke- og bygdeelementer på en merkbar forskjellig måte. Svenskerne og finlænderne forholder sig her oftest mere passive, og vestlændingene og trønderne synes gjennemgående at være moderate og forsigtige, mens der blandt nordlændingene ofte kan forekomme en tilbøielighet til at være revolutionær og rabulistisk, dog synes der også blandt dem at gjøre sig forskjelle gjældende, alt etter de forskjellige distrikter og bygdelag de stammer fra.
       Men med alt dette forskjelligartede har her dog efterhånden utviklet sig en enhet og fasthet i forholdene, en fællesånd eller noget av en bevarende tradition, som gjør at de løse og socialt nedbrytende elementer ikke har så let for at gjøre sig gjældende. Det hænger naturligvis sammen med at en stor del av arbeiderne har bodd her i 20 - 30 år og at arbeidsforholdene i forhold til samtidens vistnok i det store og hele har været rimelige. Det er som man midt under tidens sociale røre kan skimte noget av en begyndende arbeider- og industrikultur, som endnu for det meste er materialistisk orienteret, men som nok med tiden kan utvikle sig til at bli for industriarbeiderne noget av det som bondekulturen er for landsbefolkningen. Dens svakeste side er at den har så liten føling med de folkeopdragende og personlighetsdannende religiøse værdier. Her i Sulitjelma som i andre utprægede arbeiderkredse har den socialdemokratiske agitation oftest også hat en brodd mot kirken, og gjennem det stadige drypp fra partiavisene er også noget av den teoretiske materialisme gåt folk i blodet. På den anden side virker dog nordlændingens sans for det mystiske og den mægtige, tildels trykkende natur heroppe i retning av at skape en religiøs grundstemning. Det er likesom den socialdemokratiske dennesidighet og det ubevisste religiøse drag i sjælelivet holder hinanden i schak og på overflaten skaper en mere eller mindre avbalanceret indifferentisme.
       I 1899 blev kirken bygget heroppe, en liten enkel trækirke med en vakker altertavle av nordlandsmaleren Ulving. Til kirkens indvielse hadde sogneprest Amundsen fra Skjerstad skrevet en liten kantate, hvori der også hentydes til sagnet, om at det skulde gå tilbake med Sulitjelma når spiret på kirken blev reist.

  "Men," siger han, "sagnet lyver. Malmen blir ei borte.
Thi jordens fylde hører Herren til.
Nei - nye årer bakom fjeldets porte
skal åbnes under kirkeklokkens spil."

       Merkelig nok blev kirken bygget på et så veirhårdt sted, at man ikke vovet at sætte tårnet op i den på tegningen angivne høide. Det blev kortet 4 meter av. Og dette er da blandt folk her blit utlagt slik, at man ikke vovet at sætte hele tårnet op av hensyn til det gamle sagn.
       Siden kirken blev bygget har verket stadig utvidet og gåt fremover og har nu bedre tider end nogensinde før. Men kirken har opigjennem årene været som et stille og hellig sted, hvor alle de trætte og alle de som ikke har hat nok med døgnets spørsmål og døgnets glæder, har søkt hen for at fornemme det evige livs kraft. Kirkesøkningen her i Sulitjelma har vistnok aldrig været stor og er det ikke den dag idag; men der er en stilhet og ro i kirken som jeg ikke har været vidne til andre steder. Det er som stilheten fra den store og ensomme natur rundt om får følge med ind i kirken og sænke sig over sindene.
       I nær tilslutning til kirken og gudstjenesten virker også en indremissionsforening, som ledes av kirkesangeren og som opigjennem årene har bidraget meget til at holde det religiøse liv i ånde, ialfald inden en mindre kreds. Til den slutter sig igjen en nokså stor missionskvindeforening som gjennem sine møter og basarer har holdt missionsinteressen i live her oppe. Nu er også en kristelig ungdomsforening kommet til, men den er endnu så ny og fåtallig at den ikke formår at virke meget i miliøet.
       I almen human retning er dog interessen gjennemgående større. Således må avholdsbevægelsen siges at ha slåt godt igjennom. Her er en totalavholdsforening og en goodtemplarloge, som hver har omkring 150 medlemmer foruten de tilsluttede barneforeninger. Nylig er også oprettet et par verdandiloger. Som følge av disse foreningers virksomhet er da også ædruelighetsforholdene nu sammenlignet med tidligere i det store og hele overraskende gode, selv bortset fra det nuværende forbud. Med de fæstnede forhold og det økede familieliv er ansvarsfølelsen likeoverfor barna og omgivelserne mere og mere kommet i forgrunden i folks bevissthet og dette gir sig da uttryk på mange måter, i folks hjælpsomhet mot hverandre, i den almindelige tilslutning fra alle kredser og partier hvormed sanitetsforeningen heroppe arbeider, og ikke mindst i interessen for skolens utvikling, hvad der har ført til at her efterhånden er oprettet både byfolkeskole, teknisk aftenskole og middelskole, som alle arbeider med god støtte fra hjemmene rundt om.
       Det er arbeidernes drøm om sine barns fremtid, næret gjennem mange savn og gjennem følelsen av sin egen kundskaps begrænsning, som gir sig uttryk i denne levende interesse for skolen. Og når det gjælder barna, da kan man merke hvor forældrene gjennemgående er taknemlig også for alt som gjøres for at gi dem kristelig påvirkning. Bevisst eller ubevisst føler de at der i kristendommen er en bevarende religiøs og moralsk kraft, som de gjerne vil at deres barn skal komme i berøring med.
       Rundt om i hjemmene er også presten altid velkommen, ikke mindst ved grubefeltene oppe på fjeldet. Det er som folk har en følelse av, trods alt hvad der kan siges, at presten dog er deres mand og vil dem det bedste. Derfor går man også gjerne til presten når man er i vanskeligheter eller man må ha hjælp med noget som kræver litt mere boklig dannelse. Fremforalt er der dog en anledning da man næsten uten undtagelse sætter pris på prestens nærvær, nemlig når døden har gjestet et hjem. Da blir presten altid opfordret til at holde en andagt i hjemmet, før man drar til kirkegården, selv i kredser hvor man skulde ventet at presten var overflødig. Desværre er kirkegården her litt trist. Den ligger veirhårdt til, og svovlrøken gjør, at der ikke vokser noget. Og dog kan en begravelse her stundom bli så gripende som intet andet sted, når f. eks. solen en vinterdag er gåt bakom fjeldet og skumringen sænker sig over dalen, mens det øverste av fjeldpartiet i øst og Sulitjelmatoppen lyser i gylden glans som et billede på opstandelsens morgen. Da får det noget av betagende stemning over sig det vakre vers av Grundtvig:

 
Såa smile da hvert øie selv gjennem tåresky,
som skimter i det høie det store morgengry!
Såa folde fromt sig hænder i Jesu Kristi navn,
for støvets vei sig ender i herlighetens havn.
 



Kontakt historielaget; historielaget@sulitjelma.com
© Sulitjelma historielag